Robots.txt Nedir ve Neden Önemlidir?

Robots.txt kullanımı SEO açısından site güvenliğine site hızına kadar farklı işlemleri bize sunar. Bu yüzden önemli ve üzerinde durulması gereken bir konudur. Sizde kendi siteniz için robots.txt dosya

Robots.txt Nedir ve Neden Önemlidir?
NetAdvi tarafından hazırlanmıştır.
Son Güncelleme: 11 Kasım 2023 17:44

Giriş

Bu yazımızda robots.txt nedir ve web sitemiz için neden gereklidir onu konuşacağız. İşte robots.txt'nin ne olduğu ve neden önemli olduğu hakkında daha fazla bilgi:

Robots.txt Nedir?

robots.txt, web sitenizin arama motorlarında ve web tarayıcılarına hangi sayfaların taranması ve taranmamasını belirten bir metin dosyasıdır. Bu dosya, arama motorları optimizasyonu (SEO) konusunda önemli bir rol oynayan faktörlerden birisidir.

Robots.txt Neden Önemlidir?

Sitenizin karmaşık yapısını minimuma indirmek istiyorsanız robots.txt dosyası oluşturmanız gerekir. Çünkü siz arama motoru botlarının işini ne kadar kolaylaştırır ve sitenizi botlar için ne kadar kolay indekslenmesine yardımcı olursanız arama sonuçlarında o kadar üst sıralarda çıkarsınız.

Ayrıca bir diğer önemli yönü sitenizin indekslemesini istediğiniz sayfaların aksine indekslemesini istemediğiniz sayfaları belirtiyor olmanızdır.

Nedir bu sayfalar:

  • Sitenizin yöneticisinin kullandığı admin kontrol paneli 
  • Kullanıcı merkezli bir portalınız varsa üyelerinizin bilgi sayfaları
  • Güvenlik açıklarına sebebiyet verecek diğer özel bağlantılarınız
  • Sayfa yönlendirme bağlantıları

Bu örneklerden yola çıkarak ne kadar önemli bir yapı olduğunu anlıyoruz.


Robots.txt Neler Sunuyor?


Kaynak Tasarrufu

İstenmeyen botların ziyaretini engellemek sunucunuzun ve bant genişliğinizin gereksiz kullanımını önleyeceğinden web sitenizin hızı ve performansı artar.


SEO Optimizasyonu

Robots.txt sitenizin farklı bölümlerini ve site haritanızı (sitemap.xml) belirtir. Bu durum arama motorlarının sitenizi daha iyi anlamasına yardımcı olur.


Site Haritası veya Robots.txt Hangisini Kullanmalıyım?

Web sitenizin arama motorları ve web tarayıcıları tarafından nasıl indeksleneceğine yardımcı olacak iki farklı dosyadır. Amaçları aynı gözükse de birbirini tamamlayıcı farklı uygulamalardır.

Site haritası (sitemap.xml) web sitenizin hiyerarşik yapısını, sayfaların önem sırasını ve güncelliğini belirtirken robots.txt indekslemenin yapılacağını ve yapılmayacağı sayfaları, hangi arama motoru botlarını kabul edeceğini ve bu arama motorlarına kolaylık sağlamak amacıyla site haritasını sunar.

Unutmayın ki arama motorları web sitenizin kök dizininde öncelikle robots.txt arar ve bizler robots.txt içerisine sitemap.xml yolunu belirterek indeksleme işlemini hızlandırmış ve basitleştirmiş oluruz.


Sonuç

Robots.txt kullanımı SEO açısından site güvenliğine site hızına kadar farklı işlemleri bize sunar. Bu yüzden önemli ve üzerinde durulması gereken bir konudur.

Sizde kendi web siteniz için robots.txt dosyasını oluşturmak istiyorsanız bu blog yazımıza göz atabilirsiniz.