Web Mantığı ve İşleyişi Nasıldır?

Network dünyası, günümüz teknolojisinin vazgeçilmez bir yapı taşıdır. İnternet günlük ihtiyaçlarımızı gidermenin ötesine ulaşmıştır. Sürekli gelişmekte olan bu sistemin; "çalışma mantığı nedir?" , "..

Web Mantığı ve İşleyişi Nasıldır?
NetAdvi tarafından hazırlanmıştır.
Son Güncelleme: 11 Kasım 2023 17:44

Giriş

Network dünyası, günümüz teknolojisinin vazgeçilmez bir yapı taşıdır. İnternet günlük ihtiyaçlarımızı gidermenin ötesine ulaşmıştır. Sürekli gelişmekte olan bu sistemin; "çalışma mantığı nedir?" , "Arka planda işleyiş nasıldır?" Bugün bu yazımızda bu tür sorulara cevap bulacağız.


İnternette Gezerken Arka Planda Neler Oluyor?

Kullanıcı internete bağlanmak istediğinde web tarayıcı veya uygulama üzerinden bağlanmak istediği adresi (örneğin, www.netadvi.com) arattığı sırada;

  1. Önce yerel makinemizden (bilgisayar, telefon, tablet, vs.) web tarayıcı aracılığıyla karşı tarafın web sunucusuna istek (request) yapılır.
  2. Gerekli kontroller sağlandıktan sonra sunucu yerel makinemize yanıt (response) döndürür.
  3. Eğer döndürülen yanıt olumlu ise web tarayıcımız gerekli görevleri yerine getirerek istek yapılan sayfayı ekranda bize gösterir.
  4. Döndürülen yanıt olumsuz ise bağlantı kurulamaz ve 400 kodlu hatalar alırız. (örneğin, 402, 404)


Bu tür işlemler genelde birkaç aşamadan geçerek gerçekleşir. Genel olarak en basit haliyle internet üzerinde bir bağlantıya tıkladığımızda bu işlemler saniyeler hatta milisaniyeler içerisinde gerçekleşiyor.


Request Nedir?

Web ortamında bir web sitesine bağlanmak istediğimiz zaman arka planda gerekli teknoloji ve yazılımlarla sunucuya istek / talep gönderilir. Burada yapılan eylem request olarak adlandırılır.


Response Nedir?

Web ortamında bir web sitesine bağlanmak istediğiniz zaman yapılan istek / talep sonrası dönen yanıttır. Kısaca request, response (istek, yanıt) olarak adlandırılır.


Sunucu Nedir?

Bilgisayar ağı üzerinden istemcilere (diğer cihazlara) hizmet veren özel bir bilgisayar veya yazılım sistemidir. Genel olarak;

  • Veri saklama
  • Hizmet sunma
  • İstemcilere yanıt verme
  • Merkezi kontrol
  • Yük dengeleme
  • Veri tabanı yönetimi
  • E-posta sunma

gibi hizmetler için kullanılabilir. Web sunucusu hakkında detaylı bilgilendirme için sunucu barındırma nedir? sayfasına göz atmanızı tavsiye ediyorum.


Sonuç

Basit ve fazla teknik terimlere girmeden web sitelerinde gezinirken arka plandaki işleyişin nasıl olduğuna dair bilgiler bu şekildeydi. Daha detaylı bilgiler için blog sayfamıza göz atmayı unutmayın.